home > managers aan het woord > Henry Beekman, Moes Bouwgroep

Henry Beekman is algemeen directeur van de Moes Bouwgroep. Moes is een ontwikkelend bouwbedrijf met ongeveer 500 medewerkers en een totale omzet van circa 180 miljoen euro. De bouwgroep heeft vestigingen in Almere, Lelystad, Huissen en Zwolle. Eind 2000 vroeg de toenmalige directie hem om een vestiging te gaan leiden en deze weer op de rails te zetten. Met succes. Moes is momenteel met de inzet van velen weer een florerend bouwbedrijf met een cultuur van hard werken, met hart voor de zaak en elkaar.

Dromen en drijfveren
Ik heb altijd veel gevoetbald, ik was een echte nummer 10. Die positie zegt wel iets over mij ja. Willen scoren, de leiding nemen, snelheid erin brengen, het zat en zit er allemaal in. Ik was graag professioneel voetballer geworden, maar helaas was ik niet goed genoeg om er mijn brood mee te verdienen. Al het trainen en spelen zorgde ervoor dat ik mijn HBS 5 opleiding niet heb afgemaakt. Via het voorbereidende jaar heb ik de opleiding HTS bouwkunde gevolgd en kan ik mij ingenieur noemen.
Wat er ook al vroeg in zat: de combinatie van sociale betrokkenheid en ondernemen. Mijn vader kwam uit een SDAP-nest, mijn moeder uit een familie van kleine zelfstandigen. Die genen zitten in mij, en dat is herkenbaar bij Moes: een sociale onderneming.
In de eerste jaren na mijn studie heb ik mijn ervaring opgedaan door bij verschillende ondernemingen te gaan werken, in de keuken kijken kun je dat noemen. Ik had weinig geduld, wilde steeds nieuwe kansen, nieuwe dingen leren, weten waar mijn grenzen lagen.
Ik heb altijd willen onderzoeken waar mijn maximale mogelijkheden lagen.
Posities ontstaan ook vaak door een combinatie van factoren, waarbij de persoonlijke inbreng en inzet een grote rol speelt.
Mijn drijfveren zijn veel leren, veel ervaring opdoen en veel samenwerken. Ik vind het spannend om kansen te creëren en pakken, vroeger voor mezelf, nu voor het bedrijf.

De opdracht bij Moes
Ik had in de periode 1995 tot 1997 in de functie adjunct directeur utiliteitsbouw al bij Moes gewerkt. Eind 2000 vroeg de toenmalige directie mij terug, om de vestiging Almere (nu heet dat West) te gaan leiden en de vestiging Zuidwest te Capelle te gaan reorganiseren. Mijn aanpak was eenvoudig: analyseren wat er fout gaat, plan maken, klus klaren. De vestiging Capelle is in 2001 in West geïntegreerd.
West stond er in 2002 weer goed bij, maar toen bleek dat andere afdelingen in het bedrijf er slecht voorstonden. Het bedrijf was in de jaren daarvoor te snel gegroeid. Moes had enorm veel werk binnen gehaald en ontwikkeld. Geconcludeerd kon worden dat het bedrijf zijn ambitie niet kon verwerken.
Uiteindelijk waren het de financiers die indirect eind 2002 opdracht gaven tot sanering van het bedrijf. Een en ander heeft eind 2003 geleid tot aanstelling van mijn persoon als algemeen directeur.
Ik had de vrijheid om mijn eigen directieteam aan te stellen, personen die al langer bij het bedrijf werkzaam waren en die ik van haver tot gort kende. De directeuren van de bouwbedrijven Oost en West, HRM en Projectontwikkeling zijn zodoende allen door mij benoemd.

Grootste succesfactor
Als leider van het bedrijf ben ik ook nog op de werkvloer actief. Kansen creëren en pakken, snelheid brengen in het binnenhalen van opdrachten-/ aanbestedingsproces, ontwikkelingsposities en het mede sturen van de organisaties.
Onze grootste succesfactor is dat eigenlijk alle Moes-medewerkers zich eigen voelen met het bedrijf. Het bedrijf is tenslotte eigendom van de in dienst zijnde Moes mensen.

Situatie nu
Moes is een gezond bedrijf in financieel en sociaal opzicht. We hebben een omzet van ongeveer 180 miljoen euro en een solvabiliteitsratio van meer dan 30% op eigen vermogen.
Moes is één van de weinige bedrijven waarvan de aandelen voor 100% in handen zijn van de ruim 500 medewerkers. Dit zorgt voor grote betrokkenheid. Alle werknemers hebben certificaten. Elk jaar is er een certificaathoudervergadering. De huidige situatie van het bedrijf en de toekomst mogelijkheden worden gepresenteerd. Belangrijke beslissingen worden tijdens deze vergadering genomen.
Wij vinden het sociale en het fysieke aspect voor medewerkers belangrijk. Recentelijk zijn wij uitgeroepen tot het beste leerbedrijf in Nederland in 2007 in de bouw- en infrasector.
Opleidingen volgen kan in onze organisatie. Bijna een vijfde van de productiemedewerkers is in opleiding. Zelfs nu de arbeidsmarkt moeilijk is kunnen wij door onze goede naam medewerkers zonder echt veel problemen werven.
Gemiddeld werken mensen bij ons 17 jaar. Wij hebben veel eigen productiemedewerkers. Daardoor houden we de zaken in eigen hand. Onze opdrachtgevers stellen dat erg op prijs. Het bijzondere van Moes vind ik, dat medewerkers elkaar durven aanspreken, de sfeer blijft daardoor gezond.

In het verleden is men bij ons wel eens te sociaal geweest. Op lange termijn verlies je dan kwaliteit. Mensen die hun taak om wat voor reden niet meer goed kunnen uitoefenen, komen nu bij ons in een speciaal traject. Een en ander kan leiden tot een andere baan, ook buiten Moes.

Stijl van leidinggeven
Leiding geven, motiveren moet een beetje in je zitten. Je kunt veel leren, maar als het er niet in zit wordt het nooit wat. Als een bedrijf bij je past en je hebt die kwaliteiten dan zal succes niet uitblijven.
Je moet altijd goed luisteren naar wat de mensen van je bedrijf er van vinden.
Strategisch denken is daar een afgeleide van.
Naar mij zelf kijkend kan ik zeggen dat Ik altijd een eigen mening heb.
Kan ook niet anders met zoveel jaren ervaring. Het is aan te bevelen een eigen mening niet ongenuanceerd door te drukken. Er blijft dan weinig motivatie over.
Ik ben wel redelijk snel in denken en anticiperen. Intern wordt mij wel eens verzocht me wat minder met details bezig te houden. Aan de andere kant: ze herkennen ervaring, vinden het prettig dat je weet waar het over gaat en mee kunt denken en adviseren in de probleemstelling.
In het algemeen geldt dat je mensen die initiatief nemen, moet leren waarderen. Er zit meer kennis bij mensen dan je denkt. Verantwoordelijkheid geven zal stimulerend werken. Men moet het werk leuk vinden om te doen, anders vertrekken medewerkers. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat het leuk is en blijft.
Het belangrijkste is:

De toekomst
Voor het bedrijf streef ik naar beheerste groei, minimaal de werkgelegenheid handhaven en het rendement in percentage minimaal stabiliseren op 3%. Wellicht waar mogelijk nog acquisities uitvoeren om de groei en het rendement te kunnen garanderen.
Wat mij betreft: ik heb het bij Moes in deze functie wel gevonden.